Салати от риба

15:50 Gergana Ivanova 0 Comments

В нашата домашна кухня, особено край черноморските и дунавските райони, се  приготвят хубави и вкусни салати от риба. Рибни салати се приготвят от прясно солена риба: паламуд, скумрия, кефал и др., а също така и от  консервирани риби.

Салата от чирози
Пет-шест чироза се запичат на скара или върху плочата на печката, след това се начукват с дървено чукче, очистват се от костите, накъсват се на тънки ивици и с нареждат в чиния. Върху тях се наръсва ситно нарязан копър, който да ги покрие почт изцяло, след което се поливат с по една кафена чашка оцет и олио.







Салата от прясно солена риба
Салатата от риба може да се направи от прясно осолен паламуд, лакерда, солени херинги, хамсия, скумрия, сафрид и други риби.  Прясно осолената риба се нарязва на тънки красиви късчета, които се нареждат в подходяща чиния; отгоре се покрива с лук, нарязан на тънки филийки, и се поръсил със ситно нарязан магданоз. Подправя се с лимонов сок или оцет и олио. Ако рибата е много солена, обезсолява се чрез изкисване в студена вода.





Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: