Домашни кухненски мерки

08:47 Gergana Ivanova 0 Comments

Понеже условията, при които по-голямата част от нашите домакини приготвят ястията
си, не им позволяват да се ползуват от съществуващите у нас измервателни уреди — от една страна, и от друга — за да бъде улеснена домакинята при измерването на
продуктите — условие, крайно необходимо при приготвянето на храната, наложи се да
изготвим рецептите в по-голямата си част с практически мерки, които даваме по-долу.
С грамове даваме само онези рецепти, за които се изисква точно тегло; такива са
повечето от сладкишите. Дадените домашни мерки са изпробвани практически, но все
пак те са приблизителни. Независимо от това, домакинята ще бъде улеснена и с тях ще приготви хубави и вкусни ястия и десерти.
Мярка с водна или чаена чаша — изравнена


ориз — 220 г 
брашно — 130 г 
грис — 185 г 
захар на пудра — 190 г 
галета — 140 г 
счукани орехи — 120 г 
топено масло — 220 г 
нетопено масло — 210 г 
разтопена мас — 200 г 
неразтопена мас — 230 г 
захар на пясък — 200 г

Мярка с кафена чашка — изравнена
ориз — 80 г 
брашно — 50 г 
грис — 70 г 
захар на пудра — 70 г 
галета — 60 г 
счукани орехи — 50 г 
топено масло — 80 г 
нетопено масло — 75 г 
разтопена мас — 70 г 
неразтопена мас — 90 г 
захар на пясък — 80 г

Мярка със супена лъжица — изравнена
ориз — 30 г 
грис — 25 г 
захар на пудра — 25 г 
галета — 20 г 
счукани орехи — 20 г 
топено масло — 50 г 
нетопено масло — 40 г 
разтопена мас — 40 г 
неразтопена мас — 60 г 
захар на пясък — 30 г

Мярка с чаена лъжичка— изравнена

ориз — 10 г 
брашно — 5 г 
грис — 7 г 
захар на пудра — 7 — 8 г 
червен пипер — 4 г 
счукани орехи — 6 — 7 г 
топено масло — 20 г 
нетопено масло — 15 г 
чубрица — 2 г 
червен пипер — 5 г 
захар на пясък — 12 г 
кимион — 1 г 
канела — 15 г 
сол — 8 г
галета — 6 г 

Водна или чаена чаша съдържа течност 220 г 
Кафена чаша съдържа течност около 75 г 
Супена лъжица съдържа течност около 20 г 
Кафена лъжица съдържа течност около 5 г


Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: