Салати от пресни зеленчуци - част 1

14:36 Unknown 0 Comments

Салатите се приготвят от различни пресни или консервирани зеленчуци. Освен от  зеленчуци, салати се приготвят още и от риби, меса, варива и плодове. 

При приготвянето на салати от пресни зеленчуци, те се измиват няколкократно с течаща вода. Измитите зеленчуци се отцеждат от водата и се нарязват за салатата.  При смесени или самостоятелни салати с червени домати, оцет се избягва. Най- добра и полезна подправка на салатите е лимоновият сок. 
Зелените пресни салати се  приготвят непосредствено преди поднасянето. Те са от голямо значение за храненето,  тъй като съдържат много минерални соли и витамини. Изчистените, измити и  нарязани марули, зелени салати и други не се накисват в студена вода да стоят до приготвянето им, тъй като водата извлича разтворимите минерални соли и  витамини. Приготвените зелени салати се посипват с оцет и олио непосредствено преди  поднасянето на масата; посипани с оцета и олиото 1-2 часа преди поднасянето те  губят естествената си свежест и добиват лош външен вид. 

Салата от пресни краставички с кисело мляко 

Вземат се две или три краставички (около 450 — 500 г) и една препълнена чаена  чаша кисело мляко. Краставичките добре се измиват, след което се избелват, нарязват  се надлъж, слагат се на дъската и наново се нарязват надлъж на два или на три реда.  След това се нарязват напречно на дребни продълговати парченца. (или по начин, който вие предпочитате да бъдат нарязани). В киселото мляко се  слага непълна кафена чашка олио, половин връзка копър, нарязан на ситно, и се  разбива добре. Посолените краставички се прибавят към киселото мляко, разбъркват се  леко и се поднасят.


Шопска салата

Вземат се 1/2 килограм пиперки, 4 - 5 червени домати, 1 краставичка, 1 лук, 1/2 връзка магданоз;  
Пиперките се изпичат, изчистват се добре от семето, обелват се и се нарязват на дребно. Доматите и краставичките също се изчистват и нарязват на дребни кубчета. Лук се нарязва на тънки филийки и се смачква леко, а магданоза се  нарязва на ситно. Всичко се прибавя към пиперките и се бърка леко. Посолява се, слага  се една кафена чашка олио и необходимото количество оцет за подкиселяване. 
Така  приготвената салата е добре да се поднесе в малки десертни чинийки за всеки член на семейството, а може и в обща салатиера по средата на масата.

Салата от гъби

Измиват се добре около 1/2 кг гъби и се слагат да врат в подсолена вода 10 - 15  минути, заедно с няколко зрънца чер пипер и 2 - 3 дафинови листа. След като се  уварят добре, гъбите се отцеждат, нарязват се и се слагат в марината, приготвена от  около една кафена чашка оцет, малко сол, една кафена чашка олио, 5 - 6 скилидки  скълцан чесън и 1/2 връзка ситно нарязан магданоз. Сместа се разбърква леко и след 10  - 15 минути се поднася на трапезата.


Салата от спаначени корени

При готвенето на спанака отпадат ценни корени, които трябва да се използват за салата, тъй като и корените на спанака съдържат минерални соли и витамини. Корените се изчистват, измиват се много добре и се слагат във вряща подсолена вода. След като омекнат, корените се изваждат от водата и се оставят да изстинат. Заливат се с предварително приготвена смес от 3 супени лъжици олио, лимонов сок или оцет според вкуса, малко чер пипер и сол. 

Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се  поднася.


Салата от прясно зеле с моркови

Eдна прясна зелка, средна големина, се нарязва на дребно и се претрива със сол, за  да омекне. 3-4 моркова се настъргват на ренде и се прибавят към зелето.  Прибавят се още ситно нарязани листа от целина или магданоз. При поднасянето се  полива с малко оцет и една кафена чашка олио.


Салата от пресни червени домати




Вземат се 5 - 6 здрави, добре узрели домати, измиват се, отрязва се частта откъм  дръжката. Ако доматите са големи, нарязват се на половина, слагат се на дъската откъм  рязаната страна и се режат пряко на не много тънки филийки, за да не изтече сокът при  рязането. Филийките се нареждат в чинията полегато, застъпени една върху друга, и се  посоляват. Напръскват се с малко оцет, с оглед той да попадне навсякъде, и се поливат  с една кафена чашка олио. Преди поднасянето се наръсват със ситно нарязан магданоз.








Салата от парен пресен чесън

Салатата от парен пресен чесън е за предпочитане да се приготви в по-голямо  количество, с оглед да задоволи нуждите на семейството за няколко дни. Освен това  свареният чесън поема киселината на оцета, което го прави по-вкусен. Чесънът се  почиства добре, измива се, нарязва се на дължина 3 - 4 см и се залива с вряща вода.  Оставя се да кисне докато омекне, изцежда се от водата и се залива с оцет, така че  всичкият чесън да се залее от водата, но да не плува в него. Посолява се и се залива с  олио, според количеството на чесъна. Тази салата се използува като отлично мезе за  ракия.


Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: