Сандвичи с риба

20:18 Unknown 0 Comments

Продължение Сандвичи - част 1

Сандвичи могат да бъдат приготвени от най-различни продукти: варени и печени меса, риби и рибни консерви, млечни продукти, хайвери, колбаси, варени езици и др. Нарязването на хляба за сандвичи става според самия хляб. Ако домакинята ще приготви сандвичи от обикновен домашен хляб, той се нарязва внимателно с голям остър нож на тънки филийки.
Нарязването на продуктите за сандвичи не бива да става по-рано от 2 — 3 часа преди поднасянето им, защото засъхват и губят на вкус. Същото се отнася и за хляба.  Ако домакинята ще използува за сандвичи солена риба, тя трябва да се обезсоли преди изчистването й, като се държи 8 — 10 часа в студена вода, която се сменя. Когато на сандвичите се слага прясно масло, то трябва да се разбие предварително, за да може по-лесно да се маже на филийките.

Сандвичи с тарама хайвер
Взема се от разбития хайвер, слага се върху филийката и се разстила така, че по средата на филийката пластът от хайвер да е най-дебел и да образува заострена повърхност като хребет. Хайверът се назъбва със сервизен нож, на двете наклонени страни се слага по една маслина. 
Сандвичи с черен или сьомга хайвер 
Това са най-фините сандвичи. Хлебчето се намазва с прясно масло, върху което се нарежда на едноредов пласт (да се броят зърната) черният или сьомга хайвер и се загражда добре; в средата на филийката върху зърната хайвер може да се направи с масло петолъчка или някаква друга форма. Желателно е при поднасяне отгоре на хайвера да се изцеди малко лимонов сок. 

Сандвичи от рибен пастет
Взема се 200 г дребна солена риба — цаца, хамсия, аншоа и др., изчиства се от главите и вътрешностите, измива се добре със студена вода, изцежда се и се смила два пъти през машина за мелене на месо с гъста решетка, или се стрива с вилица. Заедно с 1 — 2 глави лук и малко натрошен хляб се смесват 1/2 кафена чашка олио, малко оцет и една чаена лъжичка захар. Сместа се разбива добре и от получената паста се намазват приготвените филийки. Сандвичите се гарнират с домати, краставички, варени яйца, листа от магданоз и други. Тъй като в изброените сандвичи се срещат и такива, приготвени от тарама хайвер, желирани и от руска салата, ще обясним как се приготовляват майонеза за руска салата, тарама хайвер и желе.

Сандвичи от риба 
Приготовляват се също както от колбаси — филийките се намазват с масло и върху маслото се слага рибата. Рибните сандвичи, също както и тези от сьомга и чер хайвер, се подкиселяват с лимонов сок.  Сандвичите могат да се комбинират с различни продукти и да се украсят с нарязани на дребно в различни форми пресни зеленчуци или туршии.  Много ефектни са сандвичите с желирана риба или месо. Такива сандвичи могат да се приготвят от варена бяла риба, чига, моруна, пъстърва, варен език, варено телешко месо и др. Рибите или месните продукти се нарязват по формата на хлебната филийка, нареждат се върху филийките, украсяват се с варени моркови, пресен магданоз и се заливат с желе. Държат се на студено.

Сандвичи с аншоа и пица 
Върху правоъгълни филийки хляб се нареждат кръгчета от твърдо сварени яйца. Върху яйцата се навива във вид на пръстен рибка аншоа, а в средата пръстенът се пълни с майонеза с помощта на шприц.  Сандвичите стават още по-хубави, когато филийките хляб се намажат с прясно масло, а върху аншоата се наръси настърган твърдо сварен жълтък.

Сандвичи с желирани риби или месо
Взема се бяла риба, чига, моруна, пъстърва, може и език, и се сваряват както е дадено в рецептите за варене на рибите и езика. Отделно се приготвя желето в количество, необходимо за сандвичите. Които ще се залеят с него. Рибата или месото се нарязват по формата на нарязания хляб, нареждат се върху филийките, украсяват се с варени моркови и свеж магданоз и се заливат отгоре с желе. Слагат се на студено, за да се стегне желето.


Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: