Салати от риба
В нашата домашна кухня, особено край черноморските и дунавските райони, се приготвят хубави и вкусни салати от риба. Рибни салати се приготвят от прясно солена риба: паламуд, скумрия, кефал и др., а също така и от консервирани риби.
Салата от чирози
Пет-шест чироза се запичат на скара или върху плочата на печката, след това се начукват с дървено чукче, очистват се от костите, накъсват се на тънки ивици и с нареждат в чиния. Върху тях се наръсва ситно нарязан копър, който да ги покрие почт изцяло, след което се поливат с по една кафена чашка оцет и олио.
Салата от прясно солена риба
Салатата от риба може да се направи от прясно осолен паламуд, лакерда, солени херинги, хамсия, скумрия, сафрид и други риби. Прясно осолената риба се нарязва на тънки красиви късчета, които се нареждат в подходяща чиния; отгоре се покрива с лук, нарязан на тънки филийки, и се поръсил със ситно нарязан магданоз. Подправя се с лимонов сок или оцет и олио. Ако рибата е много солена, обезсолява се чрез изкисване в студена вода.
Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет
Снимки: Интернет
0 comments: