Салати от пресни зеленчуци - част 2
Вече ви разказахме за някои традиционни салати от пресни зеленчуци. В редовете по-долу продължаваме с други предложения, които са възможни благодарение на богатото разнообразие от зеленчуци, което може да се намери в нашата страна.
Мешана салата от пресни зеленчуци
Вземат се 8 - 10 пиперки капии, 4 - 5 домата и една краставичка и се измиват. Пиперките се изпичат, изчистват се добре, доматите се нарязват както в салатата от пресни домати, краставичката се обелва и с назъбено ножче се нарязва на филийки. Пиперките се нареждат в чинията една срещу друга, от едната страна на пиперките се нареждат застъпени доматите, а от другата, по същия начин, наклонено застъпени краставичките. Има възможности мешаната салата да се нареди много красиво. Наредените зарзавати се посоляват и се поливат с оцет и олио. При поднасянето се поръсват със ситно нарязан магданоз или копър.
По желание мешаната салата може да се поръси и със ситно нарязан кромид лук.
Салата от червено зеле
Взема се зелка със средна големина (около 500 — 600 г), изчистват се горните пожълтели и измърсени листа; зелката се разрязва на две и всяка половинка — още на две, изрязват се кочаните и се нарязва напречно на тънки резенчета, във вид на сламки. Нарязаното зеле се попарва с вряща подсолена вода, за да омекне. Отцежда се от водата, след което се посолява и се залива с оцет и олио. За такова количество салата е достатъчно една кафена чашка олио.
Салата от червено цвекло
Вземат се две или три глави, в зависимост от големината на цвеклото и се слагат да се варят необелени. След сваряването, цвеклото се обелва и се нарязва с назъбено ножче на желаните форми. Слага се в буркан или друг подходящ съд, залива се с оцет и се прибавят сол и настърган хрян. При поднасяне салатата се полива с олио.
Салата от ряпа с моркови и пресен лук
Две репи, средна големина, се настъргват на ситно или по-едро ренде, в зависимост от желанието на домакинята. Два-три, моркова (100 — 200 г) също се настъргват на ренде. Една-две връзки пресен лук се изчиства добре, измива се, разцепва се долната част на лука надлъж и се нарязва на ситно. Разбърква се всичко заедно. Салатата се посолява при поднасяне и се залива с оцет и олио. По същия начин може да се приготви и салата само от ряпа.
Пролетна салата
Избират се 2 — 3 къдрави по възможност по-бели салатки, измиват се, изчистват се добре и се нарязват на тънки дълги ивици. Два-три добре узрели здрави червени домати се нарязват на тънки резенчета; 5 — 6 зелени пиперки се изпичат, избелват се, изчиства се семето и се нарязват. По средата на голяма чиния се слага зелената салата, от 'едната страна се нареждат доматите, а от другата — печените пиперки. Взема се малко горчица, и се подправя със сол, оцет и една кафена чашка олио. С тази смес се полива салатата. Отгоре се настъргват 4 — 5 твърдо сварени жълтъка, и •салатата е готова за поднасяне.
Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет
Салата от червено зеле
Взема се зелка със средна големина (около 500 — 600 г), изчистват се горните пожълтели и измърсени листа; зелката се разрязва на две и всяка половинка — още на две, изрязват се кочаните и се нарязва напречно на тънки резенчета, във вид на сламки. Нарязаното зеле се попарва с вряща подсолена вода, за да омекне. Отцежда се от водата, след което се посолява и се залива с оцет и олио. За такова количество салата е достатъчно една кафена чашка олио.
Салата от червено цвекло
Вземат се две или три глави, в зависимост от големината на цвеклото и се слагат да се варят необелени. След сваряването, цвеклото се обелва и се нарязва с назъбено ножче на желаните форми. Слага се в буркан или друг подходящ съд, залива се с оцет и се прибавят сол и настърган хрян. При поднасяне салатата се полива с олио.
Салата от ряпа с моркови и пресен лук
Две репи, средна големина, се настъргват на ситно или по-едро ренде, в зависимост от желанието на домакинята. Два-три, моркова (100 — 200 г) също се настъргват на ренде. Една-две връзки пресен лук се изчиства добре, измива се, разцепва се долната част на лука надлъж и се нарязва на ситно. Разбърква се всичко заедно. Салатата се посолява при поднасяне и се залива с оцет и олио. По същия начин може да се приготви и салата само от ряпа.
Салата от маруля
Взема се маруля с хубава сърцевина, изчистват се увяхвалите и пожълтели листа, след което свежите листа се отделят един по един и се измиват добре под течаща вода; изцеждат се и се нарязват напречно. Марулята се нарежда в продълговата чиния, посолява се и се полива навсякъде с оцет и олио. Салатата от маруля е за препоръчване да се приготви непосредствено преди поднасяне. По желание и за украса на тази салата може да се сложат червени репички, след като се изчистят, измият и им се направят нарези, за да получат формата на цветчета. На всички е известно, че зелените салати са богати на минерални соли и витамини. Ето защо не трябва да липсват от трапезата. По същия начин се приготвя и салатата от малките къдрави салати.Пролетна салата
Избират се 2 — 3 къдрави по възможност по-бели салатки, измиват се, изчистват се добре и се нарязват на тънки дълги ивици. Два-три добре узрели здрави червени домати се нарязват на тънки резенчета; 5 — 6 зелени пиперки се изпичат, избелват се, изчиства се семето и се нарязват. По средата на голяма чиния се слага зелената салата, от 'едната страна се нареждат доматите, а от другата — печените пиперки. Взема се малко горчица, и се подправя със сол, оцет и една кафена чашка олио. С тази смес се полива салатата. Отгоре се настъргват 4 — 5 твърдо сварени жълтъка, и •салатата е готова за поднасяне.
Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет
0 comments: