Домашни кухненски мерки
Понеже условията, при които по-голямата част от нашите домакини приготвят ястията
си, не им позволяват да се ползуват от съществуващите у нас измервателни уреди — от една страна, и от друга — за да бъде улеснена домакинята при измерването на
продуктите — условие, крайно необходимо при приготвянето на храната, наложи се да
изготвим рецептите в по-голямата си част с практически мерки, които даваме по-долу.
С грамове даваме само онези рецепти, за които се изисква точно тегло; такива са
повечето от сладкишите. Дадените домашни мерки са изпробвани практически, но все
пак те са приблизителни. Независимо от това, домакинята ще бъде улеснена и с тях ще приготви хубави и вкусни ястия и десерти.
си, не им позволяват да се ползуват от съществуващите у нас измервателни уреди — от една страна, и от друга — за да бъде улеснена домакинята при измерването на
продуктите — условие, крайно необходимо при приготвянето на храната, наложи се да
изготвим рецептите в по-голямата си част с практически мерки, които даваме по-долу.
С грамове даваме само онези рецепти, за които се изисква точно тегло; такива са
повечето от сладкишите. Дадените домашни мерки са изпробвани практически, но все
пак те са приблизителни. Независимо от това, домакинята ще бъде улеснена и с тях ще приготви хубави и вкусни ястия и десерти.
Мярка с водна или чаена чаша — изравнена
ориз — 220 г
брашно — 130 г
грис — 185 г
захар на пудра — 190 г
галета — 140 г
счукани орехи — 120 г
топено масло — 220 г
нетопено масло — 210 г
разтопена мас — 200 г
неразтопена мас — 230 г
захар на пясък — 200 г
ориз — 80 г
брашно — 50 г
грис — 70 г
захар на пудра — 70 г
галета — 60 г
счукани орехи — 50 г
топено масло — 80 г
нетопено масло — 75 г
разтопена мас — 70 г
неразтопена мас — 90 г
захар на пясък — 80 г
ориз — 30 г
грис — 25 г
захар на пудра — 25 г
галета — 20 г
счукани орехи — 20 г
топено масло — 50 г
нетопено масло — 40 г
разтопена мас — 40 г
неразтопена мас — 60 г
захар на пясък — 30 г
Мярка с чаена лъжичка— изравнена
ориз — 10 г
брашно — 5 г
грис — 7 г
захар на пудра — 7 — 8 г
червен пипер — 4 г
счукани орехи — 6 — 7 г
топено масло — 20 г
нетопено масло — 15 г
чубрица — 2 г
червен пипер — 5 г
захар на пясък — 12 г
кимион — 1 г
канела — 15 г
сол — 8 г
галета — 6 г
Водна или чаена чаша съдържа течност 220 г
Кафена чаша съдържа течност около 75 г
Супена лъжица съдържа течност около 20 г
Кафена лъжица съдържа течност около 5 г
Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет
0 comments: